Tack och hej!

Nu har vi stängt igen tältet för den här gången.

image5

Vi har träffat och sett både kända och okända personer. Några som vi sett och några som vi träffat som är lite mer kända har varit Hasse Aro, Jonas Sjöstedt, Mona Sahlin, Ulf Ekberg, Henrik Torehammar, Annie Lööf, Stefan Löfven, Björn Ericsson, Unni Jerndal, Jimmie Åkesson, Lena Melin, fd Säpo-chefen Anders Danielsson, nuvarande Säpo-chefen Anders Thornberg, Ulf Kristoffersson, Anne Lundberg, Ylva Hällen, Jenny Strömstedt, Anna Kinberg Batra, Musse Hasselwall och många många fler.

Ett känt ansikte för många av oss på Tullverket är före detta chefen för Tullskolan, Urban Nordmarker, som bor här på Gotland.

image4
Anette Malmberg och Urban Nordmarker.

Han visade oss ett fint exemplar av en LP som finns i hans samling.
image3
Mannen i programmet Solstollarna som myntade uttrycket ”Tull tull”.   

Vi har även fått frågor som har rört hela Tullverkets verksamhet under veckan. Frågor om bland annat piratkopiering, resandebestämmelser, import, export, narkotikasökhundar, Elektronisk tull, jobba hos oss, ”bra att ni är här”, nätdroger, klassificering, gränskontroller, kontroll av postpaket och många många fler områden.

Vi som stängde tältet tackar för oss, tackar alla som arbetat med oss den här veckan och säger hej då med en groupie.

image1

Från vänster: Margareth Nilsson, Peter Rönnbäck, Sofia Hellqvist, Frida Storensen, Åsa Gunnarsson och Anette Malmberg.

image2

Glad sommar!

Dagens goda gärning

Mitt på Donner Plats i Visby, i en plantering, har en andmamma lagt sig för att ruva sina ägg. På skyltarna som någon satt upp bredvid henne står det ”Akta andmamman!” och ”Gå inte nära!”

image1

Under Almedalsveckan har vi passerat andmamman flera gånger.

I dag har solen varit varmare än någonsin. Margareth och Frida tyckte så synd om andmamman i värmen, så de gav henne lite skugga med hjälp av ett paraply.

image2

Det var dagens goda gärning.

Runt omkring oss

image7
Jonas Sjöstedt, partiledare för vänsterpartiet, besökte Polisförbundets monter. Polisförbundet har stått mitt emot oss på Cramérgatan under veckan och bland annat delat ut poliströjor till barnen med texten ”Framtidens polis”.

image1

På gatan framför vår monter trillade plötsligt en människa ihop. Allt var ett skådespel av Röda korset som demonstrerade hur en hjärtstartare fungerar och vad man bör tänka på i en sån här situation.

image2

 

Medicinsk marijuana – legalisering?

I dag var jag och Margareth och lyssnade på ett seminarium om medicinsk marijuana.

Legaliseringsförespråkare av cannabis får näring från utvecklingen av medicinsk marijuana i USA, vilket har medfört en ny miljardindustri där marijuanarökning håller på att normaliseras. Är legalisering också en väg för Sverige? Vad säger forskningen och vad säger läkarexpertis i Colorado?

image6

Christian Thurstone, University of Colorado (US), berättade hur det ser ut i Colorado idag efter legaliseringen av cannabis, och jämför med en del siffror från innan. Ett stort argument för legalisering (förutom att det fanns pengar att tjäna) var att man trodde att alkoholkonsumtionen skulle minska och att det var positivt då de anser att det är bättre att man använder cannabis. Så har det dock inte blivit. Alkoholkonsumtionen är samma som tidigare, men användningen av cannabis och allt det för med sig har ökat kraftigt. Det här var bara en av alla saker som inte riktigt blev som de tänkt sig.

Läs mer om seminariet