Goodbye, adios, au revoir!

Idag är sista dagen på Malmöfestivalen, och det är dags att summera intrycken.
Vilket naturligtvis kan göras på olika sätt. Enklast är kanske att göra det i siffror.

730 är det antal längre samtal som vi haft med medborgare under Malmöfestivalen – ej inräknat sista dagen. Vanliga samtalsämnen har varit ”Jobba på Tullverket”, ”Narkotikasökhundar”, ”Resa med hund och katt”, ”Internethandel”  samt ”Införsel av läkemedel”, men det finns knappt någon del av Tullverkets verksamhet som inte har kommit på tal under den här veckan.

3 000 – ungefär – är det antal människor som har beskådat någon av de totalt 20 hunduppvisningar vi genomfört bredvid vårt tält.

23-25-29-31-24-23-23-20 är inte kombinationen till konfiskan utan de temperaturer som vi har upplevt under den gångna veckan. Malmö har verkligen bjudit på bästa möjliga festivalväder.

Men siffror i all ära. Det finns också andra sätt att summera Malmöfestivalen.
Till exempel genom att – ur ett Tullverket-perspektiv – kora festivalens…

… mest klappade medarbetare.
Theo, Hux och Jeff – våra sökhundar som gjort en storstilad insats dessa dagar tillsammans med hundförarna Emma Dusic, Agneta Blomkvist och Bengt Engdahl.


Theo omringad av beundrare efter dagens uppvisning. Här med hundföraren Emma Dusic.

…mest kramade medarbetare.
Carina Sääf, som idag fick en kram av en yngling iklädd Pokemon-dräkt.

… minst lyckade skämt.
Undertecknad hade avslutningsdagen till ära smugglat med sjuåriga dotterns lila peruk modell större för att vid lämplig tidpunkt överraska kollegorna. Tyvärr hittade de peruken i festivaltältet innan den hade kommit till användning varpå de omhändertog den och lämnade över den till polisens temporära bod för hittegods i tron att peruken tillhörde någon av våra besökare. Så går det när ens kollegor har bakgrund inom brottsbekämpningen!


Peruken kom till slut tillrätta med följd att Carina Sääf fick ha på den när hon var figurant under festivalens sista hundsök.

… generösaste erbjudande.
En 94-årig gentleman kom förbi när vi öppnade idag och undrade om han fick skänka fyra flaskor vin och en flaska whiskey till oss.
”Jag är ju nykterist”, konstaterade mannen uppgivet, ”och har haft de här flaskorna i flera år”. Vi avböjde dock vänligt och föreslog att det kanske finns någon annan i hans närhet som kan uppskatta gåvan.

… mest snopna min.
För att skydda tältet från vandalisering bäddades tältet varje kväll in bakom ett högt staket, som vi plockade ner varje morgon och ställde en bit från tältet. Detta kände uppenbarligen inte den cyklist till som hade kedjat fast sin cykel i staketet någon gång under dagen, och som förmodligen blev en smula konfunderad när han eller hon hittade cykeln fastkedjad framför Tullverkets och Polisens festivaltält senare på kvällen.


Tips: Kedja inte fast cykeln var som helst.

… största pensionärsmagnet.
Kundvagnspoletterna. Mer behöver inte sägas.

… största barnmagnet.
Tullverket-ballongerna. Mer behöver inte sägas.

… wannabe.
Daisy, den 4,5 månader gamla vovven av rasen Old English Bulldog, som under en minut fick känna på hur det är att vara narkotikasökhund. Eller inte.


Daisy får instruktioner från Bengt Engdahl.

Vi som arbetat i tältet under festivalen – Margareth Nilsson, Carina Sääf och Jesper Liedholm – tackar härmed för i år och hälsar välkommen åter 2013!

Tullen tog min slangbella


Vi har legat lite lågt med utdelandet av ballonger idag eftersom det börjat blåsa en del i Malmö, men när det kommer förbi ansiktsmålade töser kan man ju bara inte låta bli.

Det är inte alla som har kläm på Tullverkets verksamhet och befogenheter. Det gäller i synnerhet våra yngre besökare, som har svårt att skilja oss från polisen.

Men en del barn kan mer än andra. Som den försynte pojke i tioårsåldern som idag kom in i vårt tält och började läsa på en av våra roll up med rubriken ”Förenklar det legala och förhindrar det illegala”. Undertecknad frågor då honom om han känner till tullen.

– Det är ni som ser till så att det inte kommer in narkotika i landet, svarar han.
– Ja, och vapen också, fortsätter pojken.

– Du verkar kunna en del om oss redan.

– Ja, för ni tog min slangbella.

– ?

– Vi hade beställt en jaktslangbella på nätet, men den stoppade tullen.
– Mamma och pappa fick betala böter, för det visste inte att man inte fick göra så. Och slangbellan fick vi aldrig, konstaterar pojken helt odramatiskt innan han obekymrat vandrar vidare längs med Davidhallsbron.


Dagens yngsta besökare: Isabelle, sju veckor gammal, med pappa Alexander.

Annars fortsätter vi oförtrutet med att berätta om vår verksamhet och svara på frågor.

Idag har vi bland annat haft besök från Mogårds folkhögskola, som är en folkhögskola strax utanför Malmö som är inriktad på att ge kurser åt vuxna döva. Dagen till ära hade vi därför även en teckentolkad uppvisning med vår narkotikasökhund (Jeff och Bengt, samma som igår).

Det var en av lärarna som tolkade åt sina elever och övriga åskådare. Kul att kunna erbjuda en sådan service, även om det egentligen inte var Tullverkets förtjänst!


Folkhögskoleläraren Hien (tv) teckentolkar när Margareth Nilsson och Bengt Engdahl berättar om våra narkotikasökhundar:


Några av våra besökare från Mogårds folkhögskola.

Kan man få en kram?

Är det verkligen någon som vill prata med er på tullen, undrar en förbipasserande kollegas kompis. Frågan ställs med ett leende på läpparna – för att skämta lite – men med ett uns av allvar i botten. Samma fråga ställs av en del andra besökare, fast formulerat på ett annat sätt: Varför är ni här?

Men den skeptiska inställningen till vår – och Polisens medverkan, för den delen – återfinns verkligen bland en försvinnande liten minoritet av festivalbesökarna. Istället slås man av hur många det är som vill komma fram och ställa en fråga eller berätta något som de har varit med om.

De allra flesta är också överens om att vi på Tullverket har en viktig uppgift i samhället och att vi gör ett bra jobb. En del har också förslag på hur vi skulle kunna bli ännu bättre – förslag som ofta går ut på att vi ska bli fler anställda kombinerat med fler narkotikasökhundar. En hårdare kontroll, med andra ord. Påfallande många har följt den australiensiska tullen på tv och hämtat inspiration därifrån.

Nästan alltid slutar samtalet med ett leende och ett ömsesidigt ”lycka till”. Det gällde även för den tvåbarnspappa som rodnade lite lätt när hans dotter i åttaårsåldern frågade om vi kunde stoppa dem nästa gång de kommer med bilen från Danmark och köpt öl och sprit både till mamma och pappa och farfar.

Och det gällde inte minst den yngling  i 15-årsåldern som stegade fram till Carina Sääf med en lika kort som självklar fråga: ”Kan man få en kram?”. Om han fick det? Vad tror du?

PS: Glömde vi nämna att solen fortsatt att skina över oss i Malmö idag!


Vi träffar barn…


… snackar med ungdomar…


… pratar med föräldrar…


… och samtalar med mormödrar.


Man slutar inte förundras över det stora intresset som finns för våra narkotikasökhundar. Så här såg Davidhallsbron ut prick klockan 14.00 idag när…


… Bengt Engdahl och Jeff genomförde ett sök bland utplacerade väskor.


Och så här såg samma bro ut 15 minuter senare, när ”showen” var över.

Bland motorcyklar och tv-kändisar


Jan, Linda och Christer håller ställningarna för Polisen idag.

Det är inte bara Tullverket som drar besökare till vårt tält. Kollegorna på Polisen, som vi delar tältet med, har också en strid ström av nyfikna och vetgiriga besökare. Det är första gången som Polisen medverkar på Malmöfestivalen på det här viset, och att döma av Jan Jönsson och Christer Stålhandske vid rekryteringsavdelningen, som ansvarat för Polisens upplägg, är det en erfarenhet med mersmak.

Polisen har valt att lägga upp sin medverkan under olika teman: varje dag mellan klockan 14-17 finns representanter för olika verksamhetsgrenar på plats för att svara på frågor från allmänheten. Just idag är det trafikpolisen som är på plats, och det råder ingen tvekan om att deras motorcyklar väcker stort intresse hos de som passerar förbi på Davidhallsbron.


Trafikpolisens motorcyklar har en del beundrare.

Tidigare under festivalen har piketen, polisens volontärer och hundförare visat upp sig på Malmöfestivalen, och när festivalen avslutas på fredag kommer några av de polismän som medverkat i programmet ”Malmöpolisen”, som sänts på SVT under våren.

Tulltjänstemän i vardande


En av våra yngre besökare vid namn Emil ville gärna prova Tullverkets båtmössa vilket han naturligtvis fick!

Jag skulle vilja börja jobba på Tullverket – hur gör jag?
Halvvägs in i Malmöfestivalen är det den vanligaste frågan vi fått.
Och den kommer från ett brett spektrum av människor: från föräldrar som vill hjälpa sina ungdomar på traven, från unga män och kvinnor som är på väg in i yrkeslivet och från personer med mångårig arbetslivserfarenhet från andra yrken men som alltid närt en dröm om att få jobba på Tullverket.

För att inte tala om barnen som inte kan låta bli att imponeras av uniformerna.

Med temperaturer runt 30-strecket är det ett svettigt men givande arbete att inte bara försöka besvara alla frågor som kommer utan även lyssna på de anekdoter och historier som besökarna gärna delar med sig av.

Under måndagen fick vi som jobbat i tältet under helgen också välkommen förstärkning av tullinformatör Carina Sääf, som rest ner från Göteborg för att dela med sig av sin kunskap.


Carina Sääf och Margareth Nilsson.

För hunduppvisningen stod idag Emma Dusic och hennes vapendragare, jaktlabradoren Theo, som trotsade hettan och genomförde tre sök inför publik under eftermiddagen. Ett riktigt hundgöra!


Theo och Emma Dusic söker inför publik.

Glädjande nog har tältet skonats från vandalisering inatt, kanske som en följd av att det packats in väl bakom ett högt stängsel under natten.

Dagens enda ”skadegörelse” stod istället en förbipasserande hund för, som efter att den bjudits på vatten av Tullverket kissade på en av våra ”roll-ups”. Som av en tillfällighet en roll-up med rubriken ”Alla älskar inte hundar”!

Solsken, solsken, solsken


Klottersanering av stengolvet efter att tältet tillfälligt tömts på prylar på söndagsförmiddagen.

Vad som måste vara årets varmaste dag inföll idag i Malmö. Men det var inte med solsken i hjärtat som vi öppnade tältet på förmiddagen. För andra natten i rad hade vandaler gett sig på festivaltältet som vi delar med Polisen – denna gång hade de både invändigt och utvändigt spraymålat tältet med diverse diffusa budskap.

Det krävdes byte av både väggar och tak samt insatser från en klottersanerare innan tältet var representabelt igen ett par timmar senare.

Men vi ger oss inte! Både vi och Polisen är fast beslutna om att inte låta vandalerna förstöra vår dialog med medborgarna, och kör därför vidare med våra respektive aktiviteter som planerat. Två hunduppvisningar hann vi med i eftermiddagshettan – lika välbesökta idag som under lördagen. Hundföraren Agneta Blomkvist var med för andra dagen i rad, denna gång med sin sjuårige labrador Hux, och hon svarade på många frågor om hur det är att jobba som hundförare på Tullverket samtidigt som Hux njöt av uppskattande klappar.


Dagens mest populäre Tullverketmedarbetare: Hux.

Överhuvudtaget är responsen från festivalbesökarna fortsatt god. Det är många som stannar till och vill prata om allt från resandebestämmelser till importregler. Särskilt kul är också att det är så många som har frågor om vad man ska krävs för att börja jobba hos oss.

De flesta – men inte alla – vill ha dialog!

Efter en lyckad första dag på Malmöfestivalen fick lördagen en betydligt tråkigare inledning. Under natten har någon eller några tagit sig in i festivaltältet som vi delar med polisen och sprayat tältväggar och två skyltar med diffusa budskap  som ”sluta fängsla våra kompisar”. Ett beklämmande tilltag inte minst med tanke på att Tullverket och Polisen står på  Malmöfestivalen just för att kunna ha en öppen dialog med festivalbesökarna. Men alla vill uppenbarligen inte ha en dialog.

Vi repade oss dock ganska snart och kunde efter lite fixande och trixande trolla bort vandaliseringen bakom skärmar och så kallade roll-ups innan festivalarrangörerna slutligen kunde byta ut tältväggarna.

Sen fortsatte den konstruktiva dialog med besökarna som vi inledde under fredagen. Till skillnad från premiärdagen kunde vi idag dessutom erbjuda de riktiga publikdragarna, våra duktiga hundförare med tillhörande narkotikasökhundar.

Bengt Engdahl med hunden Jeff gör ett sök inför festivalbesökarna.

Det var labradoren Jeff med hundföraren Bengt Engdahl som vid tre tillfällen på eftermiddagen genomförde ett minisök bland utplacerade väskor och figuranter bredvid festivaltältet. Agneta Blomkvist, som också är hundförare på KCGM, berättade för publiken om hur hundarna arbetar. Uppskattningsvis 600 personer trängdes runt avspärrningarna för att ta del av någon av uppvisningarna. Även polisen hade på lördagen uppvisning från sina hundförare, så hundvänner fick verkligen sitt lystmäte.

Temperaturen steg gradvis under dagen för att uppnå tropisk, skånsk hetta under eftermiddagen och kvällen. Det fina vädret fick också mungiporna att peka uppåt på de allra flesta besökarna i tältet – det är bara att konstatera att Tullverket får väldigt mycket beröm och uppskattning från de som stannar till!

Agneta Blomkvist, Margareth Nilsson och Bengt Engdahl pustar ut i hettan.

Runt omkring

Det är inte bara Tullverket som presenterar sin verksamhet i ett tält här på festivalen. Runt omkring oss finns det massor att se och göra – för stora och små.

Du kan önska dig något.

Du kan prova på hur det är att vara med i en cirkus.

Du kan bygga ditt drömhus i papper hos Arkitektmuseét.

Här berättar och sjunger Mattias Enn om Stockholms nöjesliv runt förra sekelskiftet.

Programmet under kulturfestivalen är späckat med aktiviteter.

Ann-Christin Berglund och Camilla Selander, Brottsbekämpningen Stockholm, blåser upp ballonger till de yngre besökarna.

Ann-Chritin Berglund

Camilla Selander

Och självklart gick inte Röja lottlös. Hon fick lite klappar idag med.

Nästa destination: Malmö

Samtidigt som Stockholms kulturfestival pågår så drog Malmöfestivalen igång idag kl. 11 med strålande sol. Tullverket står här tillsammans med Polisen med budskapet ”Vi samverkar för ett säkrare samhälle”. Vårt tält bemannas av medarbetare och hundar från Brottsbekämpningen, Effektiv handel och Kommunikationsavdelningen.

Malmöfestivalen håller på i en vecka och avslutas fredag 24/8. Vårt tält finns på Davidhallsbron vid Södertull. Kom och hälsa på!

Jesper Liedholm från Kommunikationsavdelningen förbereder med ballonger för de yngsta besökarna.

Det gemensamma budskapet – ett säkrare samhälle. Vi hoppas att frågan på den här roll up:en ska leda till många diskussioner med besökare om vad vi gör och vad de kan göra för att få ett säkrare samhälle.

Besökarna har redan börjat komma till vårt tält.

Vi är igång!

Det har redan, endast tre timmar in på festivalen varit många besökare i vårt tält. Vi har fått en bra placering där många familjer och ungdomar rör sig. Det är även gott om plats för att arrangera uppvisningar med narkotikasökhundarna.