De flesta – men inte alla – vill ha dialog!

Efter en lyckad första dag på Malmöfestivalen fick lördagen en betydligt tråkigare inledning. Under natten har någon eller några tagit sig in i festivaltältet som vi delar med polisen och sprayat tältväggar och två skyltar med diffusa budskap  som ”sluta fängsla våra kompisar”. Ett beklämmande tilltag inte minst med tanke på att Tullverket och Polisen står på  Malmöfestivalen just för att kunna ha en öppen dialog med festivalbesökarna. Men alla vill uppenbarligen inte ha en dialog.

Vi repade oss dock ganska snart och kunde efter lite fixande och trixande trolla bort vandaliseringen bakom skärmar och så kallade roll-ups innan festivalarrangörerna slutligen kunde byta ut tältväggarna.

Sen fortsatte den konstruktiva dialog med besökarna som vi inledde under fredagen. Till skillnad från premiärdagen kunde vi idag dessutom erbjuda de riktiga publikdragarna, våra duktiga hundförare med tillhörande narkotikasökhundar.

Bengt Engdahl med hunden Jeff gör ett sök inför festivalbesökarna.

Det var labradoren Jeff med hundföraren Bengt Engdahl som vid tre tillfällen på eftermiddagen genomförde ett minisök bland utplacerade väskor och figuranter bredvid festivaltältet. Agneta Blomkvist, som också är hundförare på KCGM, berättade för publiken om hur hundarna arbetar. Uppskattningsvis 600 personer trängdes runt avspärrningarna för att ta del av någon av uppvisningarna. Även polisen hade på lördagen uppvisning från sina hundförare, så hundvänner fick verkligen sitt lystmäte.

Temperaturen steg gradvis under dagen för att uppnå tropisk, skånsk hetta under eftermiddagen och kvällen. Det fina vädret fick också mungiporna att peka uppåt på de allra flesta besökarna i tältet – det är bara att konstatera att Tullverket får väldigt mycket beröm och uppskattning från de som stannar till!

Agneta Blomkvist, Margareth Nilsson och Bengt Engdahl pustar ut i hettan.