Goodbye, adios, au revoir!

Idag är sista dagen på Malmöfestivalen, och det är dags att summera intrycken.
Vilket naturligtvis kan göras på olika sätt. Enklast är kanske att göra det i siffror.

730 är det antal längre samtal som vi haft med medborgare under Malmöfestivalen – ej inräknat sista dagen. Vanliga samtalsämnen har varit ”Jobba på Tullverket”, ”Narkotikasökhundar”, ”Resa med hund och katt”, ”Internethandel”  samt ”Införsel av läkemedel”, men det finns knappt någon del av Tullverkets verksamhet som inte har kommit på tal under den här veckan.

3 000 – ungefär – är det antal människor som har beskådat någon av de totalt 20 hunduppvisningar vi genomfört bredvid vårt tält.

23-25-29-31-24-23-23-20 är inte kombinationen till konfiskan utan de temperaturer som vi har upplevt under den gångna veckan. Malmö har verkligen bjudit på bästa möjliga festivalväder.

Men siffror i all ära. Det finns också andra sätt att summera Malmöfestivalen.
Till exempel genom att – ur ett Tullverket-perspektiv – kora festivalens…

… mest klappade medarbetare.
Theo, Hux och Jeff – våra sökhundar som gjort en storstilad insats dessa dagar tillsammans med hundförarna Emma Dusic, Agneta Blomkvist och Bengt Engdahl.


Theo omringad av beundrare efter dagens uppvisning. Här med hundföraren Emma Dusic.

…mest kramade medarbetare.
Carina Sääf, som idag fick en kram av en yngling iklädd Pokemon-dräkt.

… minst lyckade skämt.
Undertecknad hade avslutningsdagen till ära smugglat med sjuåriga dotterns lila peruk modell större för att vid lämplig tidpunkt överraska kollegorna. Tyvärr hittade de peruken i festivaltältet innan den hade kommit till användning varpå de omhändertog den och lämnade över den till polisens temporära bod för hittegods i tron att peruken tillhörde någon av våra besökare. Så går det när ens kollegor har bakgrund inom brottsbekämpningen!


Peruken kom till slut tillrätta med följd att Carina Sääf fick ha på den när hon var figurant under festivalens sista hundsök.

… generösaste erbjudande.
En 94-årig gentleman kom förbi när vi öppnade idag och undrade om han fick skänka fyra flaskor vin och en flaska whiskey till oss.
”Jag är ju nykterist”, konstaterade mannen uppgivet, ”och har haft de här flaskorna i flera år”. Vi avböjde dock vänligt och föreslog att det kanske finns någon annan i hans närhet som kan uppskatta gåvan.

… mest snopna min.
För att skydda tältet från vandalisering bäddades tältet varje kväll in bakom ett högt staket, som vi plockade ner varje morgon och ställde en bit från tältet. Detta kände uppenbarligen inte den cyklist till som hade kedjat fast sin cykel i staketet någon gång under dagen, och som förmodligen blev en smula konfunderad när han eller hon hittade cykeln fastkedjad framför Tullverkets och Polisens festivaltält senare på kvällen.


Tips: Kedja inte fast cykeln var som helst.

… största pensionärsmagnet.
Kundvagnspoletterna. Mer behöver inte sägas.

… största barnmagnet.
Tullverket-ballongerna. Mer behöver inte sägas.

… wannabe.
Daisy, den 4,5 månader gamla vovven av rasen Old English Bulldog, som under en minut fick känna på hur det är att vara narkotikasökhund. Eller inte.


Daisy får instruktioner från Bengt Engdahl.

Vi som arbetat i tältet under festivalen – Margareth Nilsson, Carina Sääf och Jesper Liedholm – tackar härmed för i år och hälsar välkommen åter 2013!