”Det är en spännande arbetsplats där jag som medarbetare ges tillfälle att växa och utvecklas”

Tullverkets kärnverksamhet är indelad i två avdelningar, Effektiv handel och Brottsbekämpning. Utbildning och information är en del inom Effektiv Handel som bland annat arbetar med att utveckla och genomföra utbildningar och informationer till näringslivet. Det gör vi digitalt, i våra utbildningslokaler, hos samarbetspartners eller hos företag.

Jens Åman (på bilden tillsammans med kollegan Lena) jobbar som utbildare/tullinformatör och svarar här på tre frågor om hur han ser på sitt jobb.

Varför sökte du till Tullverket?
– När jag sökte till Tullverket jobbade jag redan inom en myndighet och ville fortsätta på den banan. Sedan tidigare hade jag hört att Tullverket hade ett gott rykte och nöjd personal. Tullverket kändes som en myndighet med många möjligheter att växa och prova olika arbetsuppgifter. De efterfrågade min kompetens och erfarenhet men var samtidigt villiga att satsa på att internutbilda mig inom själva tullområdet. Det kändes som en riktigt seriös arbetsgivare.

Hur ser en vanlig arbetsdag ut för dig?
– Arbetet som utbildare på Tullverket kan vara mycket varierande. En dag kan jag vara ute och föreläsa om import och export för nyföretagare och nästa dag sitta framför datorn och rätta prov från deltagare i våra distanskurser. Som utbildare behöver jag vara uppdaterad kring de lagar och förordningar som styr tullhanteringen så en del tid går till inläsning, kursförberedelser och produktion av nya utbildningsprodukter. Jag jobbar en hel del med digitala verktyg och samarbetar ofta med mina kollegor på distans. Som utbildare kan jag också delta och bidra med pedagogisk kompetens i olika interna projekt.

Hur är det att arbeta på Tullverket?
– Det är en spännande arbetsplats där jag som medarbetare ges tillfälle att växa och utvecklas. Stundtals kan arbetet vara stressigt men man lär sig att prioritera bland arbetsuppgifterna. Kontakten med våra kunder är oftast mycket positiv och det är roligt att kunna bidra till att både små och stora företag kan utvecklas och internationalisera sin verksamhet. Inte att förglömma så är kollegorna verkligen toppen!

Vill du bli Jens och Lenas kollega i Göteborg? Sök jobbet som utbildare/tullinformatör senast 14 maj!