Maskeradligan 2.0

Ärendet som får de flesta kriminalromaner att blekna.

Åklagare Carl Mellberg och polisens spaningsledare Morgan Neijnes berättar om ärendet där delar av den så kallade Maskeradligan opererade med falska polislegitimationer och polisutrustade bilar.

image

”Så här i efterhand känns de mer som Jönssonligan.”

image

Hur blir jag medlem?

Föreningen har cirka 3 200 medlemmar. De flesta är anställda inom polisväsendet, men många medlemmar är tulltjänstemän och åklagare.

Medlemskap är förbehållet anställd eller tidigare anställd inom rättsväsendet som arbetar med eller verkar för bekämpning av narkotikabrottslighet, samt av andra som arbetar med narkotikaproblem om särskilda skäl föreligger.

Merparten av medlemmarna deltar på sin fritid och betalar delvis av egna medel. Föreningens hedersordförande och beskyddare är förre rikspolischefen och landshövdingen Carl G Persson.

Medlemskapet kostar 200 kr/år.*

* I det priset ingår en medlemstidning som kommer ut fem gånger per år.

Bli medlem i SNPF

Stipendiat från Tullverket

Under banketten igår blev Annika Bergbrandt, hundförare på gränsskyddet i Göteborg, tilldelad stipendiat från SNPF:s motsvarighet i Norge, NPF. Hon kommer att få åka på deras årskonferens i oktober i år.

image

image

Ann Westin – svensk komiker och korad till årets komiker två gånger – underhöll oss på scenen under kvällen. Jag skrattade så jag grät – på riktigt.

image

image

Öresundsbron – provokativa åtgärder och mängdbrott

Godmorgon!

Öresundsbron utgör idag Sveriges största brottsplats sett ur perspektivet antal brott i kombination med typen av brott. Clarence Lindgren, projektledare, och Oscar Lindvall, tullåklagare, från KC Gränsskydd Malmö berättar om våra arbetsmetoder avseende mängdbrott, samt möjligheter och förutsättningar att komma vidare i de grövre brotten.

image

image

Tack för idag!

Nu är föreläsningarna slut för idag. Ikväll blir konferensens deltagare bjudna på bankett på Conventum (där även alla föreläsningar varit).

image

Ha en trevlig lördagskväll, håll tummarna för Sanna i Eurovisionsschlagerfestivalen  och så ses vi imorgon igen!

CAB-ärendet

Den här föreläsningen handlar om spaningen mot taxichaufförer som levererade kokain till Stockholms nattliv. Ärendet har varit väldigt bevakat av media.

Föreläsningen är bara öppen för poliser, tullare och åklagare, så det här är allt jag kan berätta här på bloggen.

Men jag kan avslöja så här mycket – Mikael Persbrandt var inte på plats. 😉 (…och ingick inte i det här specifika ärendet heller – utan i ett annat liknande ärende)

Förhörsmetodik

Vad ska man tänka på i en förhörssituation?

Per Kristensson och Pehr Hagenklev från tullkriminalen i Göteborg svarar på den här frågan och många fler under sin föreläsning.

”Visa respekt är A och O.”

image

image

Föreläsningen var väldigt populär bland konferens deltagare.

”Varför hålla förhör? Komma så nära sanningen som möjligt.”

Silk Road – från anonym internetförsäljare till känd fängelsekund

Länskriminalen i Skåne – tillsammans med Posten  (och beslag gjorda av Tullverket) – lockade ut fler av de stora säljarna av droger på webbplatsen Silk Road i dagsljuset.

image

På den här föreläsningen fick jag lära mig vad Tor, bitcoins och Deepwebb* är.

* Visste du att det bara är 4 % av informationen på internet (www) som är indexerat, det vill säga att informationen är sökbar. 96 % av informationen ligger på den så kallade Deepwebb (Hidden web eller Invisible web). Googla det ordet om du vill veta mer. 

Cannabis som medicin – vad är det?

Är cannabis narkotika eller medicin?

  • Det har medicinska effekter.
  • Måttlig effekt, mycket biverkningar.
  • Sativex – godkänt läkemedel i Sverige med THC och CBD*.
  • Rökning är inget säkert intagningsätt.
  • Tillverkningen är helt okontrollerad.
  • Finns ingen innehållsförteckning.

image

* Visste du att det finns en cannabinoid – CBD –  i Cannabis sativa som motverkar effekten av cannabinoiden THC (den cannabinoiden som ger ruset)? De som förädlar plantorna för att få en större effekt av cannabis strävar därför efter en hög THC-halt samtidigt som en låg CBD-halt. I läkemedel däremot strävar man efter lika del THC som CDB för att minimera de hallucinogena effekterna.